In articolul de saptamana aceasta dorim sa analizam situatia unei companii de servicii IT. Cea mai mare parte a angajatilor sai din domeniul IT realizeaza programe pentru calculator care sunt comercializate de catre companie catre clienti pe baza de contract, iar un numar redus de angajati ai sai realizeaza programe pentru calculator destinate a fi utilizate intern de catre companie, in folosul sau propriu.
Intrebarea la care dorim sa raspundem este aceea daca vor putea fi scutiti de impozit pe salarii si programatorii a caror programe IT nu se comercializeaza, sau doar cei a caror programe se comercializeaza.
Nu vom intra in detalii teoretice referitoare la conditiile pentru eligibilitatea scutirii fiindca am facut-o intr-un articol precedent (http://www.kdconta.ro/2014/06/scutire-impozit-salarii-programatori/), ci vom porni de la premisa ca toti programatorii indeplinesc conditiile legale referitoare la diploma, post, fisa postului, etc.
Ordinul 1479/2013 prevede ca scutirea de impozit se aplică lunar indiferent de momentul angajării persoanei care beneficiază de scutire … şi fără a fi condiţionată de contribuţia acesteia la realizarea de catre angajator a …plafonului minim de venit de 10.000 USD in anul anterior ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator destinate comercializării pe bază de contract.
In reglementarea anterioara anului 2013 nu exista prevederea de mai sus, fiind astfel neclar daca un nou angajat putea sau nu beneficia de scutire chiar de la data angajarii sale sau doar de anul urmator, avand in vedere ca nu a contribuit la obtinerea celor 10.000 USD in anul anterior.
La cererea mediului de afaceri a fost introdusa aceasta noua prevedere din 2013, care a fost considerata de catre consultanti ca venind in clarificarea acestei probleme, stabilindu-se ca un angajat va putea beneficia de scutire inca de la data angajarii sale.
In opinia noastra, aceasta noua prevedere nu este clar daca se doreste doar a clarifica confuzia anterioara, ori inclusiv de a stabili ca nu trebuie facuta nicio relatie intre angajatul candidat pentru scutire de impozit si cei 10.000 USD.
Facand abstractie de interpretarea evolutiva, daca e sa luam strict textul de lege actual, pare ca scutirea este conditionata doar de existenta plafonului de 10.000 USD si de indeplinirea criteriilor de CIM, diploma, fisa postului etc (nefiind relevant daca serviciile angajatului in cauza fac obiectul unui contract de comercializare sau sunt destinate utilizarii interne).
Nu exista nicaieri prevazut expres in ordin conditia ca angajatii scutiti sa fie parte a unui contract de prestari servicii. Putem considera cei 10.000 USD strict ca si indicator ce ne stabileste numarul de angajati de pot beneficia de scutire. In limita acestui numar, vom putea scuti toti angajatii care indelinesc conditiile de CIM, diploma, fisa postului etc. In plus, putem chiar sustine ca interpretarea contrara ar da nastere la discriminare intre angajati care au acelasi CIM, diploma, fisa postului etc, fiind independent de angajat daca angajatorul vinde serviciile acestuia sau decide sa le foloseasca intern.
Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati.