Microintreprinderea. Impozit pe veniturile microintreprinderilor

Microintreprinderea

sursa foto: www.ordineazilei.ro

 

Prin OUG 102/2013, publicata in MO in data de 15 Noiembrie 2013 s-au adus modificari in ceea ce priveste regimul fiscal al microintrepridnerilor, cu aplicabilitate din 1 Ianuarie 2014. In articolul de saptamana aceasta vom analiza tratamentul fiscal al microintreprinderilor.

 

Microintreprinderea, in actuala reglementare a Codului Fiscal, este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii la data de 31 decembrie a anului precedent:

a)realizează venituri, altele decât in domeniul bancar, asigurari/reasigurari, jocuri de noroc;

a^1) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale

b) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro

c) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

d) nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

 

O persoana juridica romana nou-infiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditia prevazuta la lit. c) de mai sus este indeplinita la data inregistrarii la registrul comertului. Prin exceptie, persoana juridica romana nou-infiintata care, la data inregistrarii in registrul comertului, are subscris un capital social reprezentand cel putin echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro poate opta sa fie platitoare de impozit pe profit.

 

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor este in cota de 3% si se aplica asupra veniturilor din orice sursa, cu exceptia urmatoarelor:

  1. veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
  2. veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
  3. veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
  4. veniturile din subventii;
  5. veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
  6. veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
  7. veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
  8. veniturile din diferente de curs valutar;
  9. veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial;
  10. valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii.

 

Anul fiscal al unei microintreprinderi este anul calendaristic.

In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila.

Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul. Tot pana la aceasta data, microintreprinderile trebuie sa declare si impozitul datorat prin D100.

 

Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati.