Modificari dreptul muncii in luna Ianuarie 2015

Modificari dreptul muncii

sursa foto: www.ziarulunirea.ro

1. Modificari diurna

Prin Ordinul 60/2015 (publicat in MO in data de 27 Ianuarie 2015) s-a majorat cuantumul indemnizatiei de deplasare/detasare (diurna) la care are dreptul personalul din institutiile publice de la 13 lei/zi la 17 lei/zi.

In mediul privat, aceasta modificare are drept consecinta majorarea plafonului venitului salarial neimpozabil. Astfel, incepand cu data de 27 Ianuarie 2015, cuantumul diurnei neasimilate veniturilor salariale creste de la 32,5 lei pe zi (13 lei*2,5) cat era pana in prezent, la 42,5 lei pe zi (17 lei *2.5) cat va fi incepand din 27 Ianuarie 2015.

Contravaloarea diurnei acordata salariatilor peste pragul de 42,5 lei/zi va fi considerata avantaj salarial si se va datora asupra acesteia impozit pe salarii de 16% si contributii sociale.

 

  1. Modificari tichete de masa

Prin HG 23/2015 (publicata in MO in data de 22 Ianuarie 2015), au fost modificate normele metodologice privind acordarea tichetelor de masa.

Potrivit noilor modificari, angajatorii vor putea opta pentru acordarea tichetelor de masa sub forma de portofel electronic (suport electronic), ce va fi alimentat lunar de unitatile emitente a portofelului electronic.

Portofelul electronic va putea fi utilizat exclusiv pentru achizitia de produse alimentare, nefiind posibila retragerea de numerar sau achizitia de produse nealimentare.

Modul de acordare a tichetelor de masa (format hartie sau suport electronic) trebuie sa fie stabilita in CCM, in urma negocierii intre angajator si reprezentantii angajatilor.

Angajatorii vor avea obligatia de a-si instrui angajatii referitor la interdictia acestora de a comercializa portofele electronice ori de a achizitiona produse nealimentare.

Pentru mai multe detalii va invitam sa ne contactati.