Prin Legea nr. 12/2015 (publicata in Monitorul Oficial in 22 ianuarie 2015 si care intra in vigoare in data de 25 Ianuarie 2015) s-au adus modificari Codului Muncii.
Actul normativ prevede ca la stabilirea duratei concediului de odihna, perioadele de incapacitate temporara de munca, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav vor fi considerate perioade de activitate desfasurata. Potrivit noii reglementari, perioadele respective nu vor afecta numarul de zile de concediu de odihna la care au dreptul salariatii in fiecare an.
Salariatul va avea dreptul la concediu de odihna chiar si in situatia in care concediul medical se va intinde pe durata unui intreg an calendaristic. In acest caz, angajatorul va fi obligat sa acorde concediul de odihna intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care salariatul s-a aflat in concediu medical.
Daca incapacitatea temporara de munca, concediul de maternitate, concediul de risc maternal sau concediul pentru ingrijirea copilului bolnav vor interveni in timpul concediului de odihna, acesta se va intrerupe si salariatul isi va lua zilele neefectuate dupa iesirea din concediul medical, de maternitate, de risc maternal sau pentru ingrijirea copilului. Daca acest lucru nu va fi posibil, zilele neefectuate din concediul de odihna urmand sa fie reprogramate.
In cazul in care, din motive justificate, angajatii nu-si vor putea lua integral sau partial concediul de odihna la care aveau dreptul intr-un an, angajatorii vor fi obligati sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
Aceasta modificare adusa prin Legea nr. 12/2015 vine in contextul in care exista o directiva europeana care prevede ca durata concediului de odihna nu este afectata de durata concediului medical.
Pentru mai multe detalii va invitam sa ne contactati.