Repartizare dividende din rezerve

Dividende

sursa foto: www.zf.ro

 

Analizam situatia unei firme care a realizat in anul 2011 un profit net de 2.000.000 RON, din care, la acea data, AGA a hotarat repartizarea sumei de 750.000 RON pentru constituirea de rezerve statutare pentru investitii.

Intrucat pana in prezent nu s-au realizat investitiile avute in vedere in anul 2011 si planurile companiei s-au modificat, AGA doreste revenirea asupra deciziei din anul 2011, in sensul de a repartiza ca dividende contravaloarea rezervelor staturate in valoare de 750.000 RON.

O sa aratam in cele ce urmeaza daca o astfel de decizie este posibila si legala.

Pentru inceput, mentionam faptul ca nu se stipuleaza in nicio lege ca acest fapt este interzis, insa nici ca este permis.

Cu toate acestea, pornind de la ideea ca rezervele statutare au fost constituite din profitul net din propria vointa a asociatilor (fara a exista o obligatie legala in acest sens), asociatii vor putea reveni asupra acelei decizii si sa hotarasca repartizarea rezervelor staturate ca si dividende.

Desi acest lucru nu este precizat expres (cum aratam anterior), apreciem ca solutia corecta trebuie sa fie aceea de a permite asociatilor (proprietarii capitalurilor proprii) de a dispune de acestea (inclusiv de a reveni asupra unei decizii anterioare). Bineinteles, atat timp cat prin aceasta nu se incalca vreo norma legala.

Pentru mai multe detalii va invitam sa ne contactati.