Modificari in Legea Contabilitatii

Modificari legea contabilitatii

sursa foto: ziaruloval.ro

 

 

Prin OUG 79/2014 publicata in MO in data de 11 Decembrie 2014, s-au adus modificari Legii Contabilitatii nr. 82/1991, cu aplicabilitate din 1 Ianuarie 2015. Principalele modificari aduse:

  1. Abrogarea sistemului simplificat de contabilitate. Companiile care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro puteau opta pentru sistemul simplificat de contabilitate.
  1. Exercitiu financiar diferit de anul calendaristic. In prezent, sucursalele cu sediul in Romania, care apartin unei persoane juridice cu sediul in strainatate pot opta pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic. Incepand cu anul 2015, aceasta optiune este disponibila si persoanelor juridice din Romania, inclusiv cele nou-infiintate, care vor putea astfel sa opteze sa utilizeze un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic.

  1. Contabilitatea in partida dubla. PFA-urile, titularii de intreprinderi individuale si intreprinderile familiale pot opta pentru utilizarea contabilitatii in partida dubla. In continuare, aceste persoane vor putea conduce in continuare contabilitatea in partida simpla, insa vor avea si optiunea de a alege utilizarea contabilitatii in partida dubla, optiune care pana la aceasta modificare nu o aveau.

 

  1. Clarificarea persoanelor care organizeaza si conduc contabilitatea. Prevederile contabile in vigoare mentioneaza ca, contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare. Prin noul act normative se clarifica cine poate fi aceasta alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Astfel, se arata ca aceasta trebuie sa fie o persoana angajata potrivit legii si care are atributii privind conducerea contabilitatii companiei.

 

   

Pentru mai multe detalii va invitam sa ne contactati.