Modificari Codul Fiscal din 1 Ianuarie 2015

Modificari Codul Fiscal 2015

sursa foto: curieruljudiciar.ro

 

 

Prin OUG 80/2014 publicata in MO in data de 12 Decembrie 2014, s-au adus modificari Codului Fiscal. Cele mai importante sunt urmatoarele:

1. Modificari referitoare la taxarea din punct de vedere a TVA a serviciilor electronice prestate catre persoane neimpozabile. Incepand cu anul 2015, locul prestarii serviciilor pe cale electronica catre persoane neimpozabile din UE se considera a fi locul unde persoana neimpozabila din UE este stabilita. Aceasta inseamna  ca o persoana impozabila din Romania care presteaza astfel de servicii catre beneficiari persoane neimpozabile din UE va trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA in fiecare din aceste tari din UE, sa colecteze TVA si sa il vireze in acele tari.

Ca alternativa la aceste multiple inregistrari, persoana prestatoare din Romania poate opta pentru utilizarea unui regim special pentru prestarea acestor servicii. Regimul special presupune ca persoana prestatoare nu va avea obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA in toate aceste tari din UE, ci va putea cumula toate prestarile catre UE intr-un decont special de TVA pe care il va depune in Romania. Decontul special de TVA se va depune trimestrial. Persoana impozabila din Romania va colecta TVA in cota prevazuta in fiecare tara UE, si il va plati catre Statul Roman, care il va vira mai departe catre autoritatile din tarile respective.

  1. Modificari in domeniul accizelor:
  • In anul 2015, accizele se calculeaza la acelasi curs valutar aplicabil si in anul 2014, respectiv la cursul de 1 euro = 4,7380 lei;
  • modificari privind calculul accizelor armonizate.

 3. Referitor la persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere:

-se introduce Registrul de evidenta fiscala pentru evidenta veniturilor, cheltuielilor si altor sume ce influenteaza impozitul pe venit;

-se scutesc la obligatia de tinere a contabilitatii unele categorii de contribuabili, cum sunt cei supusi impozitarii prin norme de venit.

Pentru mai multe detalii va invitam sa ne contactati.