Livrare de bunuri cu instalare – Regim fiscal TVA

cesiune TVA

sursa foto: www.gazetabt.ro

 

In articolul de azi analizam regimul fiscal al unei livrari de bunuri dintr-un stat UE (SM1) efectuat de un furnizor catre un comparator situat in alt stat UE (SM2), bunurile urmand a fi instalate de catre furnizor in SM2.

 

Operatiunea este denumita “livrare cu instalare” (contine atat componenta de livrare de bunuri cat si de prestare de servicii) si este supusa unui regim fiscal special.

 

Furnizorul din SM1 se considera ca realizeaza un non-transfer de bunuri catre SM2 unde este situat cumparatorul si unde trebuie sa instaleze bunurile ulterior transportarii lor (art. 128 alin. 12 lit. b) din Codul Fiscal). Prin urmare, furnizorul va raporta operatiunea in SM1 ca si o operatiune neimpozabila in SM1. Furnizorul nu trebuie sa declare operatiunea in D390!!! In schimb, furnizorul trebuie sa declare operatiunea in Intrastat sub codul 1.1.

 

Cumparatorul in SM2 se considera ca realizeaza o operatiune taxabila dpdv a TVA in SM2, potrivit art. 132 alin. 1 lit. b) din Codul Fiscal. Totodata, persoana responsabila pentru plata TVA este cumparatorul potrivit art. 150 alin. (6) din Codul Fiscal, trebuind sa aplice taxare inversa (4426=4427). Cumparatorul nu declara operatiunea in D390!!! In schimb, cumparatorul trebuie sa declare operatiunea in Intrastat sub codul 1.1.

 

Pentru informatii suplimentare va asteptam sa ne contactati.