Analizam cazul unei societati din Romania care achizitioneaza bunuri (materie prima) in valoare de 1.000 RON + 240 RON TVA aferent. Societatea considera aceste bunuri ca facand parte din activitatea sa economica, motiv pentru care deduce TVA-ul aferent.
La controlul de rambursare, Fiscul refuza societatii dreptul de deducere pe motiv ca pe factura nu este mentionata complet adresa societatii.
O sa analizam in cele ce urmeaza modul de inregistrare de catre societate a TVA-ului refuzat la deducere.
Inregistrarea initiala a achizitiei de materii prime:
% = 401 1.240 RON
301 1.000 RON
4426 240 RON
Darea in consum a materiilor prime
601 = 301 1.000 RON
Pierderea dreptului de deducere:
- Din punct de vedere contabil, potrivit prevederilor OMFP 3055/2009,
- (1). „Costul de achiziţie al bunurilor cuprinde preţul de cumpărare, taxele de import şi alte taxe (cu excepţia acelora pe care persoana juridică le poate recupera de la autorităţile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare şi alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achiziţiei bunurilor respective.”
601 = 4426 240 RON
- Din punct de vedere fiscal, cheltuiala cu TVA referitor la care Fiscul nu a acordat societatii dreptul de deducere a TVA aferent achizitiei de materii prime reprezinta o cheltuiala deductibila, in baza prevederilor de mai jos:
Codul Fiscal, art. 21 alin. (1), pct. 23 din Normele metodologice de aplicare:
„În sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri impozabile şi următoarele:
(…) b) cheltuielile generate de taxa pe valoarea adăugată ca urmare a aplicării proratei, în conformitate cu prevederile titlului VI „Taxa pe valoarea adăugată” din Codul fiscal, precum şi în alte situaţii când taxa pe valoarea adăugată este înregistrată pe cheltuieli, în situaţia în care taxa pe valoarea adăugată este aferentă unor bunuri sau servicii achiziţionate în scopul realizării de venituri impozabile;
Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati.