Bunuri facturate catre NON-UE, dar livrate in UE – Factura cu sau fara TVA?

Speta TVA_factura Non UE livrare UE

sursa foto: codfiscal.net

 

 

Analizam cazul unei societati din Romania care vinde bunuri unei alte societati dinafara UE (sa zicem Singapore). Ambele societati sunt persoane impozabile din punct de vedere a TVA, societatea din Romania avand calitatea de producător al bunurilor pe care le vinde societatii din Singapore.

Societatea din Singapore ii solicita societatii din Romania sa ii livreze bunurile in Germania, transportul bunurilor fiind in sarcina societatii din Romania. Societatea din Singapore nu are inregistrare in scopuri de TVA in Germania.

Intrebarea la care o sa raspundem in cele ce urmeaza este daca societatea din Romania poate emite factura fara TVA catre societatea din Singapore.  

Livrarea efectuata de catre societatea din Romania reprezinta o livrare intracomunitara de bunuri care, in principiu, este scutita de TVA. Insa, pentru aplicarea scutirii de TVA, societatea din Singapore trebuie sa comunice catre societatea din Romania un cod de TVA atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru UE, altul decat Romania.

Intrucat societatea din Singapore nu este inregistrata in scopuri de TVA in Germania, nu va putea sa comunice societatii din Romania un cod de TVA. Prin urmare, desi suntem in prezenta unei livrari intracomunitare, societatea din Romania nu va putea sa emita factura fara TVA, ci va trebui sa o emita cu TVA 24%.

Aceasta livrare nu va putea fi considerata un export de bunuri scutit de TVA intrucat bunurile nu sunt transportate inafara UE, deci nu vom avea o declaratie vamala de export.

Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati.