TVA rambursat cu intarziere – solicitarea de dobanzi de la Stat

images (1)

sursa foto: encrypted-tbn0.gstatic.com

 

 

Stim cu totii, termenul in care Fiscul trebuie sa ne vireze TVA-ul solicitat la rambursare este de 45 zile. Si mai stim si faptul ca in 99% din cazuri acest termen nu este respectat, ajungandu-se si la intarzieri de 1-2 ani.

Insa nu era foarte clar daca acest termen de 45 zile se calculeaza de la data la care Fiscul a aprobat suma admisa la rambursare, sau de la data depunerii decontului de TVA.

Aceasta neclaritate a fost rezolvata de catre Curtea Europeana de Justitie (CEJ) in cauza C‑431/12. Prin aceasta actiune, SC Rafinaria Steaua Romana SA, a dat in judecata Statul Roman, solicitand Fiscului dobanzi de intarziere pentru plata cu intarziere a TVA solicitat la rambursare.

Curtea Europeana de Justitie a admis actiunea si a dispus plata de catre Fisc catre SC Rafinaria Steaua Romana SA de dobanzi de intarziere incepand cu a 46-a zi urmatoare depunerii decontului de TVA.

In motivarea deciziei, CEJ arata ca motivul pentru care rambursarea TVA a intervenit cu intarziere este lipsit de importanta.

Concluzii:

1.      Fiscul trebuie sa solutioneze decontul de TVA si sa vireze banii contribuabilului in termen de 45 zile de la data depunerii decontului de TVA cu optiune de rambursare;

2.      Fiscul trebuie sa se incadreze in acest termen si nu va putea invoca niciun motiv pentru solutionarea cu intarziere a decontului si virarea cu intarziere a TVA-ului catre contribuabil;

3.      In cazul in care Fiscul doreste sa efectueze controale incrucisate la alti contribuabili sau orice alte verificari, timpul pentru efectuarea acestora nu prelungeste termenul de 45 zile;

4.  Incepand din a 46-a zi ulterioara depunerii decontului de TVA, Fiscul datoreaza contribuabilului dobanzi de intarziere de 0.03% pentru fiecare zi, pana la virarea efectiva a valorii TVA in contul contribuabilului;

Aceasta cauza solutionata de catre CEJ reprezinta un punct de cotitura in abordarea de catre Fisc si de catre contribuabili a deconturilor de TVA. Totodata, aceasta reprezinta si un reper pentru instantele nationale, care sunt obligate sa respecte decizia Curtii Europene de Justitie.

In opinia noastra, aceasta va creste numarul  de cazuri in care contribuabilii vor solicita Fiscului dobanzi de intarziere in cazul intarzierilor in rambursarea de TVA. Pana la urma, nu reprezinta decat, in oglinda, ceea ce Fiscul percepe implicit contribuabililor in cazul in care acestia isi achita cu intarziere datoriile fiscale. Ramane insa de vazut daca contribuabilii vor fi receptivi la astfel de initiative, ori vor considera ca prin astfel de actiuni „isi vor ridica Fiscul in cap”.