Modificari fiscale aduse de OUG 8/2014

Noutati fiscale

sursa imaginii: curieruljudiciar.ro

 

 

Prin OUG 8/2014 publicata in Monitorul Oficial nr. 151 din 28 Februarie 2014, au fost aduse o serie de modificari in materie fiscala, dintre care le amintim pe cele mai importante:

Reducerea cuantumului dobanzilor de intarziere de la 0,04% pe zi (valoarea dinaintea acestei modificari) la 0,03% pe zi. Aceasta masura de relaxare fiscala este bine-venita, reducand sarcina fiscala suportata de contribuabilii care isi achita cu intarziere datoriile fiscale. In nota de fundamentare a acestei ordonante, se arata ca reducerea cuantumului dobanzilor este urmarea alinierii la evolutia descendenta a ratelor dobanzilor de politica monetara. In acelasi timp, aceasta masura profita si Statului, in contextul cresterii numarului de cereri ale contribuabililor de acordare de dobanzi pentru restituirea de catre Stat a unor sume (in principal TVA de rambursat) cu intarziere.

 

Deconturile de TVA de pana in 45.000 lei vor fi platite de catre Fiscl cu control ulterior. In cazul deconturilor de TVA cu sume de pana la 45.000 lei pentru care se solicita rambursarea, Fiscul va plati contribuabilului suma solicitata, urmand ca inspectia fiscala sa se efectueze ulterior. Aceasta nu se aplica:

  • in cazul in care contribuabilul are inscrise in cazierul fiscal fapte care sunt sanctionate ca infractiuni;
  • in cazul in care organul fiscal, pe baza informatiilor detinute, constata ca exista riscul unei rambursari necuvenite.

 

Obligativitatea inscrierii in documentele depuse la Fisc a datelor expertului fiscal, auditorului, evaluatorului, consultantului fiscal. Ori de cate ori contribuabilul depune la organul fiscal un document semnat de catre o persoana fizica sau juridical, care exercita activitati specifice unor profesii reglementate cum ar fi consultanta fiscala, audit financiar, expertiza contabila, evaluare, documentul trebuie sa contina in mod obligatoriu si datele de identificare ale persoanei in cauza.

 

Certificarea Declaratiei 101 de catre un consultant fiscal a devenit optionala.

Potrivit noii reglemantari, contribuabilii pot opta pentru certificarea de catre un consultant fiscal a declaratiilor fiscale, inclusiv a declaratiilor fiscale rectificative, anterior depunerii acestora la organul fiscal. In lipsa acestei modificari legislative, incepand cu data de 1 ianuarie 2014, Declaratia 101 s-ar fi putut depunela Fisc doar vizata de un consultant fiscal.

Aceste prevederi se aplica incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial a prezentei ordonante.