Diferente de curs valutar: se factureaza sau nu?

sursa: https://www.google.ro/search?q=bani&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=8KwIU7KZKKv-ygPco4CgCw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1164&bih=607#facrc=_&imgdii=_&imgrc=54IHPp6sIjhdKM%253A%3BUh_z5Ad6veEaYM%3Bhttp%253A%252F%252Fcomunicarepersonala.com%252Fwp-content%252Fuploads%252Fbani.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fcomunicarepersonala.com%252Fcum-se-schimba-omul-cand-are-bani%252F%3B292%3B293

sursa: https://www.google.ro/search

Am intalnit de multe ori in practica tranzactii (vanzari de bunuri sau prestari de servicii) in care partile au convenit asupra obligatiei cumparatorului de a plati vanzatorului eventualele diferente de curs valutar intre data emiterii facturii si data incasarii ei.

Problema care trebuie clarificata e daca aceste diferente de curs valutar reprezinta sau nu diferente de pret facturabile, ce fac parte din baza de impozitare a TVA.

Pentru a raspunde la aceasta, trebuie sa pornim de la prevederile pct. 22 alin. (3) din Hot. 44/2004 data in aplicarea prevederilor art. 139^1 din Codul Fiscal, potrivit carora: „Pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii in interiorul tarii, contractate in valuta cu decontare in lei la cursul de schimb din data platii, diferentele de curs dintre cursul de schimb mentionat in factura intocmita conform alin. (1) si cursul de schimb utilizat la data incasarii nu sunt considerate diferente de pret si nu se emite o factura in acest sens”.

Din prevederile de mai sus reiese in mod explicit faptul ca, cumparatorul va trebui sa ii plateasca vanzatorului diferentele de curs fara ca vanzatorul sa trebuiasca sa ii emita o factura in acest sens.

Totusi, partile pot agrea prin contract faptul ca eventualele diferente de curs reprezinta diferente de pret care vor fi facturate de catre furnizor. Intr-un astfel de caz, se considera ca pretul facturat initial prin raportare la cursul din data emiterii facturii este pretul provizoriu al operatiunii, urmand ca pretul definitiv sa fie stabilit prin raportare la cursul valutar din data incasarii efective. Astfel, factura de diferente curs reprezinta o factura de ajustare a pretului. Diferentele de pret astfel facturate reintregesc baza de impozitare a TVA, diferentele de curs fiind facturate cu TVA. In opinia mea, partile sunt libere sa procedeze in acest fel in virtutea principiului libertatii contractuale.

Desigur ca poate interveni intrebarea legitima: de ce ar dori partile sa factureze diferentele de curs valutar (operatiune prin care se colecteaza TVA suplimentar) cata vreme Codul Fiscal ofera facilitatea de a nu o face? Ei bine, singura ratiune pe care o vad este aceea ca in cazul facturarii lor, acestea vor avea natura veniturilor operationale, pe cand in situatia nefacturarii vor avea natura unor venituri financiare din diferente de curs. Astfel, in functie de zona in care partile vor dori sa isi recunoasca aceste venituri respectiv cheltuieli, pot opta intre a factura sau nu aceste diferente de curs.