Analizam situatia unei societati care decide distribuirea de dividende catre asociatii sai. Din lipsa disponibilitatilor banesti, societatea doreste distribuirea de dividende in natura, constand in utilaje apartinand societatii pe care nu le mai utilizeaza in activitatea sa economica.
Vom vedea in cele ce urmeaza daca acest lucru este posibil.
Potrivit prevederilor Legii 31/1990 privind societatile, „Cota-parte din profit ce se plăteşte fiecărui asociat constituie dividend... Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.”
Constatam astfel ca posibilitatea acordarii de dividende in natura nu este reglementata de Legea 31/1990, insa nu este nici interzisa.
Din punct de vedere fiscal, posibilitatea acordarii dividendelor in natura este prevazuta de art. 7 punct 12 din Codul fiscal, ce stabileste ca dividendul reprezinta o „distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica, cu anumite exceptii.”
Avand in vedere prevederile legale anterior mentionate, opinia noastra este ca distribuirea dividendelor in natura este posibila.
Inregistrari contabile:
Distribuirea de dividende:
457 = 213
Ajustarea TVA in favoarea Statului aferent utilajelor distribuite
635 = 4426
Pentru mai multe detalii va invitam sa ne contactati.