Infiintarea intreprinderii individuale este reglementata legal de OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.
Ca idee, intreprinderea individuala este o entitate economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica. Pentru infiintarea unei intreprinderi individuale, trebuie sa demonstrezi ca ai o calificare in domeniul de activitate pe care ti l-ai ales (similar PFA).
Pasii pentru infiintarea, respectiv desfiintarea intreprinderii individuale sunt, ca principiu aceeasi ca si infiintarea/desfiintarea unui PFA, cu anumite particularitati. Si costurile cu infiintarea sunt apropiate de cele ale unui PFA.
Important de stiut este faptul ca persoana fizica titulara a intreprinderii individuale raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, si, in completare, cu intreg patrimoniul, iar in caz de insolventa, se intra direct in lichidare, fara posibilitate de reorganizare. Cu alte cuvinte, persoana fizica titulara a intreprinderii individuale raspunde cu propria avere pentru toate datoriile contractate de intreprindere, daca patrimoniul de afectatiune al debitoarei nu este suficient pentru acoperirea debitelor (similar PFA).
O intreprindere individuala poate avea angajati cu contract de munca si poate colabora cu alti intreprinzatori (similar PFA). Astfel, potrivit OUG nr. 44/2008, titularul unei intreprinderi individuale, in calitate de angajator persoana fizica, poate angaja terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, potrivit legii, si poate colabora cu alte PFA, cu alti intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.
Regim fiscal
Titularul unei intreprinderi individuale trebuie sa plateasca catre Stat atat impozit pe venit, cat si contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii si la cel de sanatate. Daca intreprinderea individuala are angajati cu contract individual de munca, atunci trebuie platite impozite si contributii si pentru acestia.
I. Impozitul pe venit: se stabileste in mod similar PFA (aceeasi cota si aceleasi modalitati de impozitare, aceeasi modalitate de conducere a contabilitatii, aceleasi declaratii).
II. Contributii sociale: se stabileste in mod similar PFA
In concluzie, regimul fiscal si contabil al Intreprinderii Individuale este identic cu al PFA. Practic, singura deosebire dintre cele 2 forme de organizare este faptul ca, in cazul Intreprinderii Individuale, mostenitorii titularului pot continua activitatea daca isi manifesta expres vointa in acest sens in termen de 6 luni de la data dezbaterii succesiunii.
Pana de curand, Intreprinderea Individuala era preferata fata de PFA pentru ca PFA nu putea avea angajati. Acum aceasta diferenta nu mai exista, pentru ca si PFA poate avea angajati.
Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati.