Modificari Intrastat 1 Ianuarie 2015

Intrastat

sursa foto: www.intrastat.ro

 

 

Prin Ordinul Presedintelui INS nr. 569/2014 s-au adus modificari sistemului de raportare Intrastat, aplicabile incepand cu luna de referinta Ianuarie 2015.

 

Va reamintim ca pentru anul 2015, pragurile valorice au fost stabilite prin Ordinul INS nr. 567/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 841 din 18 noiembrie 2014, stabilindu-se ca pentru introducerile intracomunitare de bunuri pragul este de 500.000 lei, iar pentru expedierile intracomunitare de bunuri pragul este de 900.000 lei. Asadar, noile reglementari au mentinut  valorile din anul 2014 si pentru 2015.

 

 

Principalele modificari aduse Intrastat din 2015, prin Ordinul Presedintelui INS nr. 569/2014:

  1. Se vor raporta noi date in Declaratia Statistica Intrastat – fluxul Expedieri intracomunitare, si anume:
  • Codul de identificare fiscala (codul de TVA) al partenerului comercial din Uniunea Europeana catre care sunt expediate fizic bunurile;
  • Tara de origine pentru expedierile intracomunitare.

Aceste informatii vor fi declarate NUMAI pentru fluxul de Expedieri intracomunitare de bunuri, restul campurilor ramanand neschimbate fata de versiunile precedente ale aplicatiilor IT de colectare.

  1. Modificare Nomenclator Combinat:versiunea 2015 a Nomenclatorului Combinat va contine 21 de coduri noi la nivel de 8 cifre in timp ce 14 coduri la nivel de 8 cifre au fost eliminate fata de versiunea 2014.
  2. Utilizarea codurilor de natura tranzactiei in cazul prelucrarii bunurilor:sub codul de natura tranzactiei 5 vor fi incluse si retururile de bunuri care nu au fost supuse procesului de prelucrare si care sunt returnate proprietarului (bunuri care initial au fost introduse pe codul de natura tranzactiei 4).

Comunicat INTRASTAT:

IN ATENTIA operatorilor economici care utilizeaza aplicatii software proprii pentru generarea declaratiei Intrastat in formatul acceptat de INS (.XML) – este necesara actualizarea acestor aplicatii pentru adaugarea in formatul .XML a celor doua campuri noi, NUMAI pentru fluxul expedieri intracomunitare.

 

Pentru informatii suplimentare va invitam sa ne contactati.