Stimulent de insertie_Caz practic

Stimulent insertie

sursa foto: www.infoinstitutii.ro

 

 

Analizam situatia unei salariate aflata in concediu pentru ingrijire copil pana la implinirea varstei de 1 an, concediu care inceteaza la data de 29.09.2014. Salariata a facut cerere de reluare a activitatii cu data de 26.09.2014.

O sa vedem in cele ce urmeaza daca angajata va putea beneficia de stimulentul de insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

 

Raspuns:

Teoretic, stimulentul de insertie se acorda in favoarea parintelui care, desi ar putea beneficia de indemnizatie de crestere copil, se intoarce la serviciu inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani. Deci, daca a optat pentru concediu de crestere copil (CIC) pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an, este suficient sa se intoarca la serviciu cu o zi inainte de aceasta data, fiind indreptatita sa primeasca stimulent pana cand copilul implineste 2 ani.

Problema care ar putea interveni este legata de acea luna de concediu de crestere copil care revine in mod obligatoriu tatalui. Daca tatal a realizat venituri impozabile 12 luni anterior datei nasterii copilului, poate beneficia de CIC si este obligat la o luna de concediu, pe care daca nu o efectueaza, nu o poate transfera mamei. Aceasta inseamna ca, teoretic, ar putea exista interpretarea ca mama nu beneficiaza de indemnizatie de concediu de crestere copil pana la 1 an, ci pana la 11 luni, deci ar trebui sa se intoarca la serviciu cu o zi inainte de implinirea de catre copil a 11 luni ca sa beneficieze de stimulent.

 

Cu toate acestea, opinia AJISP Cluj (care proceseaza dosarele de stimulent) este ca stimulentul se acorda pentru persoanele care, daca au optat pentru CIC pana la 1 an, se intorc la serviciu cu cel putin o zi inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an.

 

Ca sa concluzionam, in cazul prezentat, angajata poate beneficia de stimulentul de insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

 

Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati.