Impozitare venituri dividende obtinute din alt stat

impozitarea-dividendelor-300x212

sursa foto: az-contabilitate.ro

 

Analizam situatia unei persoane rezidente romane, care obtine venituri in Republica Moldova din dividende primite de la o companie din Republica Moldova. Cota de impozitare prin retinere la sursa a dividendelor in Republica Moldova este 6%. In cele de mai jos o sa precizam cum anume se va face regularizarea.

Opinie: In baza prevederilor Ordinului 52/2012 (cu modificarile si completarile ulterioare), persoana fizica rezidenta respectiva va trebui sa depuna in Romania pana in data de 25 mai a anului urmator Declaratia 201 in care va trebui sa isi declare veniturile din dividende obtinute in anul anterior din Republica Moldova.

Atasat aceste declaratii, persoana fizica rezidenta va trebui sa depuna un certificat emis de Autoritatile Fiscale din Republica Moldova care sa ateste valoarea impozitului care a fost platit in Moldova prin retinere la sursa.

Pe baza declaratiei depuse, Fiscul din Romania va emite o decizie in care va determina valoarea impozitului datorat in Romania (valoarea veniturilor din dividende * 16%).

Din impozitul astfel calculat, Fiscul din Romania va deduce valoarea impozitului platit in Republica Moldova, rezultand astfel valoarea impozitului pe care persoana fizica o mai are de achitat in Romania.

In decizie se va indica si termenul pana la care persoana fizica trebuie sa achite valoarea impozitului.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati.